Online workshop via Zoom op donderdag 9 november van 14u tot 16u om je tekst genderinclusief én wervelend te maken. Met focus op de voornaamwoorden.
‘Kijk daar loopt Elisa. Hen draagt hun mondkapje. Die staat duidelijk diens mannetje.’
Voornaamwoorden genderinclusief maken. Het is iets wat veel mensen moeilijk vinden. Sommigen schieten er zelfs voor in een verbale kramp.
Dat begrijpen we. Het is ook niet vanzelfsprekend. Ook al komen er dagelijks woorden bij, van de zogenaamde ‘functional words’ blijven we af . Voorzetsels, voornaamwoorden en lidwoorden zijn al 100 jaar onveranderd. Tot vandaag. Mannelijke en vrouwelijke voornaamwoorden komen in het vizier.
Tegelijk is de kramp nergens voor nodig. En daar wil die online training je bij helpen. Je geruststellen. Want genderinclusief én wervelend schrijven gaan best hand in hand.
Kom binnen en laten we bestaande denkkaders in vraag stellen. Niet activistisch, wel taalkundig. Geen regels, wel adviezen. Geen woke, wel een wake-up.
Claim je plek aan de online tafel, we gaan 2 uur knallen!
Informatie en inschrijven
Inschrijven? Vul het formulier hiernaast in. Je ontvangt snel je bevestiging en praktische informatie.
Meer weten over de online training Genderinclusief Schrijven ? Bel +32 9 277 98 52. Of e-mail op opleiding@scriptorij.be.
Wat komt aan bod?
Zie het als een online stoomcursus rond genderinclusief schrijven. Een deepdive in onze Nederlandse voornaamwoorden. Hoe pakken we dat aan?
Deze online training wil je verschillende manieren aanreiken om genderinclusief te schrijven. Helder en hands-on. 13 tips in totaal. Zo ontstaat The Pronoun GenderChecklist. Met dank aan James Pennebaker, die met zijn boek ‘The Secret Life of Pronouns’ een referentiewerk daarover heeft geschreven.
Het spanningsveld zit vooral in de verwijswoorden van de derde persoon enkelvoud. Zijn/haar, hij/zij, die/hun. Je leert hoe je het aanpakt.
Vervolgens plaatsen we die 13 tips op een assenstelsel van ‘persoonlijk versus afstandelijk’ tot ‘genderinclusief impliciet versus expliciet’. En bepaal je zelf wat voor jou of jouw organisatie haalbaar is.
We gaan ook in break-outs, kleine groepjes om aan de hand van een case toe te passen op wat we gezien hebben. Of misschien zelfs jouw case. Die inzichten in de kleine groep delen we opnieuw in de grote groep.
We gaan nog een stapje verder, en zien dat mannen en vrouwen niet enkel een andere taal spreken. Maar er ook een andere zinsconstructie op na houden.
Hebben we nog even ruimte? Dan bekijken we samen de alternatieven in heel binaire aansprekingen ‘dag mevrouw, dag meneer’ en dominant mannelijke uitdrukkingen als ‘met man en macht’
En uiteraard: zoveel mogelijk ruimte voor vragen en interactie.
Wat haal je eruit?
- Na deze online training heb je een handige checklist om genderinclusief te schrijven
- Je weet hoe hoe je je teksten genderinclusief kunt herschrijven
- Je kan nadien je collega’s hierover ook adviseren
- Je bouwt zo mee aan een verbale herkenbaarheid voor je eigen merk
Voor wie?
De online opleiding Genderinclusief Schrijven richt zich naar mensen die in hun job vaak moeten schrijven. En daarbij rekening willen houden met inclusiviteit en vooral genderinclusiviteit.
Of mensen die een kader willen om genderinclusief te schrijven. En advies hierover willen geven in diens organisatie.
Een training voor communicatie- en marketingmedewerkers, zaakvoerders, adviseurs, freelancers … kortom, iedereen die genderinclusief wil schrijven.
Je trainer
Bavo Van Landeghem (hij /hem) wil via wervelende teksten je lezer in beweging brengen. Dat doet hij door op zoek te gaan naar de taal van een organisatie. De tone of voice. Of verbal branding zoals hij het zelf omschrijft. Hij is een gepassioneerd trainer-copywriter op seminaries, workshops of incompany. Hij is auteur van het boek ‘Schrijf ze onder Tafel!‘ (2021, OWL Press). Als copywriter combineert hij the sky van een opleiding communicatiewetenschappen met the limits van een taalkundige. Zaakvoerder van het copywritingbureau Scriptorij.
Prijs
PRIJS: 95,00 euro (exclusief 21% btw)
Inschrijven
Schrijf je in via het formulier links of onderaan (voor mobiel internetten). Dit zijn de algemene inschrijvingsvoorwaarden.