Eendaagse training die je een helder verbaal kader aanreikt om gendergevoelig te schrijven in je organisatie en je hr-communicatie

‘Mevrouw, mijnheer,
Ze staat haar mannetje
Hen loopt daar met hun mondkapje’

Zie je het ook? Uitdrukkingen die anno 2022 wel wat stof doen opwaaien. Ze vertrekken van de binaire opdeling man en vrouw, verwijzen naar een default mannelijk perspectief. En tonen dat een mogelijke oplossing nog lang niet is ingeburgerd.

Taal is in beweging. En daar hoort verandering bij. Maar verandering neemt ook houvast weg. Zeker in taal. Houden we rekening met gender, dan heeft dat een impact op onze taal. Maar daar hoef je niet van weg te lopen. Meer nog: door die maatschappelijke onderstroom onder ogen te zien, zal je zien dat je met een aantal eenvoudige talige ingrepen al een heel eind gendergevoelig kunt schrijven.

Van Zendergevoelig naar Gendergevoelig Schrijven

Dit gaat over gender. En inclusief schrijven. Want ook al is het je intentie niet om als tekstschrijver iemand uit te sluiten of ongepast aan te spreken, toch doe je het. Wil je in een one to many-tekst daar wél rekening meehouden? Maar ontbreekt jou het kader? Dan is de training Gendergevoelig Schrijven iets voor jou.

Deze training doorbreekt het hokjesdenken. We schrijven doelgericht, persoonlijk én inclusief. Want genderneutraal is net geen neutrale tekst. Tegelijk, ga er maar aan staan, in een taal waar woorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn.

In die dagtraining reiken we je een verbaal kader aan om gendergevoelig te schrijven. Vanuit de taalkunde. Geen activisme. Adviezen rond gendergevoelig schrijven zijn niet in steen gebeiteld. Deze workshop wil de context schetsen, taaladviezen duiden en de link leggen naar je tekst. Wat kan je doen als organisatie? Welke richtlijnen kan ik meegeven aan m’n communicatieteam? Wat doen we wel, en wat (nog) niet?

Je gaat naar huis met een handig verbaal kader om je one to many-communicatie gendergevoelig te schrijven. En vooral met meer kennis van zaken om met gendergevoeligheid in taal rekening te houden. Je toont als organisatie hoe je wervelend kunt schrijven zonder de binaire aanspreking te maken naar man en/of vrouw.

Onze focus? Hoe schrijven we een gendergevoelige tekst die je lezer vol in beweging brengt? Die aantrekkelijk is. Die aangenaam is om te lezen. Die er boenk op is.

Informatie en inschrijven

Meer weten over de training Gendergevoelig Schrijven ? Bel +32 9 277 98 52. Of e-mail op opleiding@scriptorij.be.

Inschrijven? Vul het formulier hiernaast in. Je ontvangt snel je bevestiging en praktische informatie.

Inhoud

Voordelen opleiding Gendergevoelig Schrijven

 • Interactieve dagtraining die je een kader aanreikt om gendergevoelig te schrijven. Geen regels, wel adviezen.
 • Handige verbaal kader met talige tips om je tekst gendergevoelig te schrijven
 • Pas je vacatureteksten en hr-communicatie aan en je zet als organisatie de toon naar nog meer inclusie
 • Je leert om je genderneutrale tekst persoonlijk en wervelend te maken
 • Persoonlijke genderinclusieve feedback op eigen teksten van de trainer en de groep
 • Voor communicatie- en marketingmedewerkers, zaakvoerders, adviseurs, freelancers … kortom, iedereen die gendergevoelig wil schrijven
 • In open aanbod als incompany training beschikbaar

Terug naar boven


Programma opleiding Gendergevoelig Schrijven

BLOK 1 – Check de mindset: context, drempels en waarom

Context is cruciaal. Dit gaat niet enkel over mannelijk en vrouwelijk, maar ook over de fundamenten van onze taal. Onze grammatica. Iets wat voor veel mensen net houvast biedt. We zoeken de mindset om open te staan voor verandering.

 • Voor een goed begrip. Verschil geslacht, gender en genderidentiteit. Het is gendergevoelig en niet genderneutraal.
 • Wie heeft ooit vastgelegd dat ‘leuning’ vrouwelijk is, ‘stoel’ mannelijk en ‘tafel’ mannelijk en vrouwelijk? Waar komt het genus van onze taal vandaan?
 • Van vakman tot ‘je mannetje staan’. Hoe komt het mannelijke uitdrukkingen zo vaak voorkomen, zonder dat we écht een man bedoelen?
 • Het is ook niet vanzelfsprekend. Drempels die ons doen aarzelen. En het net daarom anders dan anders maken.
 • Herkennen is de eerste stap. Ontdek waar je zelf al mogelijke gendergevoelige woorden en verwijswoorden opmerkt in one to many-publicaties.

BLOK 2 – Handige verbaal kader om Gendergevoelig te Schrijven

Deze training wil je een kader aanreiken om gendergevoelig te schrijven. Geen regels, wel adviezen. Een talige richting geven waar je zelf bepaalt om de lijn te trekken. De tips zijn helder en duidelijk. De toepassing ervan vraagt wat oefening. Maar relevant als je organisatie waarden als ‘open’, ‘respect’ en ‘samen’ hoog in het vaandel draagt.

 • Begin met de basics van copy. Steek wat persoonlijkheid in je tekst en je hebt iedereen mee.
 • Het spanningsveld zit vooral in de verwijswoorden van de derde persoon enkelvoud. Zijn/Haar en Hij/Zij. Zo pak je het aan.
 • Hoe ‘die/hun’ in Vlaanderen een reddingsboeg gooien. Maar hoe breng je dat in de praktijk?
 • Waarom ‘hen’ in 2016 verkozen is tot het non-binaire voornaamwoord.
 • Gewoon springen en doen: een stukje herschrijven uit een onthaalbrochure. 100% genderinclusief.

PS: Maak de uitdaging ook niet groter dan ze is. Van sommige mannelijke, vrouwelijke en onzijdige woorden blijf je af.

Blok 3 – Herschrijf je eigen tekst Genderinclusief en krijg feedback van de groep

Oefening baart kunst. Na gendergevoeligheid te herkennen en te herschrijven op een andere tekst, is het aan jou. We nemen jouw tekst en herschrijven die gendergevoelig vol persoonlijkheid. We gaan je tekst dus niet neutraler maken, maar rijker. En tegelijk: iedereen aanspreken. Zin per zin.

 • Richtlijnen rond aansprekingen en functietitels. Van reiziger, brandweerlieden tot verpleegkundige. Uiterst handig voor de hr-professional en de direct marketeer.
 • Op de man af en met man en macht! Alternatieven voor de meest voorkomende woorden waarnaar een man verwezen wordt.
 • Doen, doen, doen! Je herschrijft je eigen tekst volgens de talige adviezen om gendergevoelig te schrijven. Inclusief feedback van de groep.

Blok 4 – Cases en onderzoek in Genderinclusief schrijven

Moet je die adviezen allemaal toepassen? Neen. Het is een vrije keuze. Je kiest zelf wat je doet. En da’s oké! Veel organisaties en overheden willen rekening houden met de hartslag van de samenleving.

Taal is continu in beweging en wordt gestuurd door zij die het spreken. Wordt het wennen? Jazeker! Maar sommige organisaties tonen al hoe het kan. Of welke richting zij uit willen gaan. Laat je inspireren!

 • Enkele cases van Vlaamse bedrijven, overheden en instellingen die tonen hoe je rekening kan houden met gendergevoelig schrijven.
 • Op het spanningsveld van je communicatiedoel en gendergevoelig schrijven.
 • Gendergevoelig schrijven raakt ook vol aan je tone of voice. Je verbale merk. Doe niet aan Pinkwashing.
 • Je zit altijd zelf aan het stuur. Iets over de slinger en slaan. Het begint met moeite doen en begrip tonen. En dan kijken wat je kan doen.
 • Maak kennis met Gendergevoelig Lexicon.

En: genderinclusieve en constructieve feedback op je ingestuurde tekst.

Gendergevoelige Schrijftips meteen toegepast op je tekst. Van de trainer, maar vooral van de groep!

Terug naar boven


Voor wie?

De opleiding Gendergevoelig Schrijven richt zich naar mensen die in hun job vaak moeten schrijven. En daarbij rekening willen houden met inclusiviteit en gendergevoeligheid. Of mensen die een kader willen om genderinclusief te schrijven.

 • Je werkt op een communicatieafdeling of als marketingmedewerker of hr-medewerker.
 • Je bent in de organisatie dé persoon naar wie gekeken wordt om te schrijven: website, brochures, social media, uitnodiging … en je wil daar gewoon graag eens een helder kader voor.
 • Je werkt als commerciële medewerker die aansprekende nieuwsbrieven of sterke offertes moeten opstellen.
 • Je bent hr-verantwoordelijke en schrijft genderneutrale vacatureteksten en functietitels.
 • Je bent een startende copywriter en/of redacteur en je wil sterker in je schoenen staan. En dus ook vakkundig optreden als je gevraagd wordt om genderneutraal te schrijven.
 • Je bent een bedrijfsleider waarbij je de bedrijfswaarden ‘open’, ‘samen’ en ‘respect’ vertaald ziet in je geschreven teksten.
 • Je bent een account bij een communicatiebureau en je krijgt de vraag om rekening te houden met gendergevoeligheid in teksten.
 • Je bent een brand marketeer die een ijzersterk verbaal merk wil neerzetten. En dus ben je niet ongevoelig voor de waarden van de organisatie en de consistente vertaalslag in de copy.

Geen specifieke voorkennis vereist! Enkel notie hebben van het Nederlandstalig alfabet.

Terug naar boven


Wat haal je er uit?

Op het einde van de training Gendergevoelig Schrijven …

 • schrijf je een persoonlijke én genderinclusieve tekst
 • schrijf je een tekst die er boenk op zit, zonder een stoemp in de maag uit te delen aan een groep mensen
 • ga je van zendergevoelig naar gendergevoelig schrijven
 • heb je een helder talig kader om gendergevoelig te schrijven
 • geef je constructief gendergevoelige feedback op iemand anders tekst. Zonder dat de discussie te gevoelig wordt.
 • motiveer je als organisatie met kennis van zaken waarom je bepaalde gendergevoelige keuzes maakt

en vooral: je lezer reageert op wat je geschreven hebt.

Terug naar boven


Je trainer

Bavo Van Landeghem (hij /hem) wil via wervelende teksten je lezer in beweging brengen. Dat doet hij door op zoek te gaan naar de taal van een organisatie. De tone of voice. Of verbal branding zoals hij het zelf omschrijft. Hij is een gepassioneerd trainer-copywriter op seminaries, workshops of incompany. Hij is auteur van het boek ‘Schrijf ze onder Tafel!‘ (2021, OWL Press). Als copywriter combineert hij the sky van een opleiding communicatiewetenschappen met the limits van een taalkundige. Zaakvoerder van het copywritingbureau Scriptorij.

Terug naar boven


Prijs

PRIJS: 495,00 euro (exclusief 21% btw)

Inbegrepen:

 • Minigids
 • Verbaal kader om Gendergevoelig te schrijven
 • Stijlvol A5 Moleskine notablokje
 • Verse daglunch (bij dagtraining)
 • Drankjes, koffie/thee/water

Inschrijven

Schrijf je in via het formulier links of onderaan (voor mobiel internetten). Dit zijn de algemene inschrijvingsvoorwaarden.


Incompany training Gendergevoelig Schrijven

Interesse om de opleiding ‘Gendergevoelig Schrijven’ incompany te organiseren? Neem contact op en we werken op maat een voorstel uit.