Scriptorij conferentie: AI AI HOERA?!

De impact van artificiële intelligentie op copy en communicatie

“Onderzoekers voorspellen dat in 2026 een machine voor het eerst een essay van a tot z zelfstandig schrijft.”

Overdreven? Misschien wel. Maar wie als organisatie een beetje de digitale hartslag voelt, weet dat taal de meest uitdagende prooi van AI wordt. Denk aan Google Translate of hoe de autocomplete-functie in je smartphone steeds fijner en accurater wordt.

Maar daar stopt het niet.

Want misschien schrijft een robot wel je volgend persbericht? Neemt een slimme chatbot de klantendienst over? Of beheert een machine de conversaties op Facebook met humor of een kwinkslag?

En vooral: wat betekent die hele omwenteling voor jou: de communicatieprofessional?

Een ding is zeker. De ontwikkeling van taal en AI draait op volle toeren. Denk aan Natural Language Processing en deep learning. Het is een universum waar taal wiskunde wordt. Een woord is een token. En een zin een sequentie. Twijfel niet, als AI de code van onze taal kraakt, zit het binnen in ons brein.

Hoog tijd om – na 15 jaar ambachtelijke schrijverij bij de Scriptorij – de machinerij openhartig in de ogen kijken en te vragen:

Wat nu?

Welkom op de conferentie ‘AI AI Hoera?!’. Wat mag je verwachten? Boeiende sprekers, cases, antwoorden op je eigen vragen en een walking dinner. Want robot of geen robot, het is feest!

  • Wanneer? Donderdag 21 november van 15.30 tot 19.30 uur
  • Waar? Patyntje, Gordunakaai 91, 9000 Gent
  • Toegang: 50,00 EUR (ex. 21% btw).
  • Plaatsen beperkt

Programma

15.30 u. | Ontvangst met koffie en thee
16.00 u. | Inleiding en verwelkoming door Scriptorij
16.15 u. | Walter Daelemans ‘Wanneer schrijft een machine m’n eigen tekst?’
Professor in de computerlinguïstiek (UA) en directeur van het onderzoekscentrum Computational Linguistics and Psycholinguistics Research Center (CLiPS)
16.50 u. | Maarten Callaert “Case: Ontdek hoe AI in taal je organisatie sneller en accurater laat werken”
Solution Engineer bij ML6 over deep learning en natural language processing
17.15 u. | Interactieve discussie met publiek – Stel uw vragen
18.00 u. | Drinks en walking dinner met culinaire hapjes
19.30 u. | Last call
En op naar de volgende 15 jaar. HipHip Hoera!

Sprekers

Walter Daelemans – prof. Computerlinguïstiek (UA)

Schrijft een machine binnenkort m’n eigen opiniestuk?

Walter Daelemans over AI

Walter Daelemans is professor in de computerlinguïstiek aan de Universiteit Antwerpen en woordvoerder van het onderzoekscentrum Computational Linguistics and Psycholinguistics Research Center (CLiPS). Walter Daelemans is een pionier in het gebruik van machinelearningtechnieken voor taalverwerking, meer specifiek memory-based-learning.

Tijdens de conferentie gaat prof. Daelemans dieper in op taal en AI. Hoe werkt automatische taalverwerking en wat betekenen diepe neurale netwerken? Kan een machine ook een tekst structureren of reageren op figuurlijk taalgebruik? En hoever staat het onderzoek in automatisering van creatieve taalproductie? Denk aan humor, metaforen, slogans … Waar botst AI op de limieten van ons uiterst ingenieus taalsysteem? 1 ding is zeker: taal is een zeer uitdagend terrein voor AI. 

Maarten Callaert – Solution Engineer ML6

Hoe AI en taal je helpt om als organisatie sneller en accurater te werken

Maarten Callaert is altijd gepassioneerd geweest door wiskunde en statistiek. Na zijn master als handelsingenieur in operations research (OR) was hij gebeten om nog meer complexe wiskundige en OR-gevallen op te lossen. Vandaag werkt Maarten als Solution Engineer bij het Gentse Machine Learning bedrijf ML6. Daarbij werkt Maarten vooral sectoroverschrijdend en voornamelijk op de volgende domeinen: tekstanalyse (engines voor natuurlijke taalbegrip, spraak naar tekst enz.), beeldherkenning & semantische zoekmodules.

Tijdens de conferentie AIAI Hoera?! gaat Maarten dieper in op een case rond taal en AI die hij met ML6 voerde. Hoe maken organisaties vandaag gebruik van taal en AI om hun werk te vergemakkelijken? Welke uitdagingen bestaan er vandaag? En vooral: welke voordelen levert het op. Maarten laat je nadenken over hoe AI in de teksten van jouw organisatie ooit ook een rol kunnen spelen. Maak kennis met een zeer gepassioneerde spreker!

Waar en wanneer?

Conferentie AI AI HOERA?!
Donderdag 21 november 2019
Van 15.30 tot 19.30 uur
Locatie: Lindezaal Brasserie Patyntje, Gordunakaai 91, 9000 Gent

Hoe geraak je er?

  • Vlotte busverbinding (elke 15 minuten, buslijn 19) tussen Station Gent-Sint-Pieters en halte Gordunakaai (ter hoogte van restaurant
  • Patyntje).
  • Gratis parking
  • Laadpaal voor elektrische wagens
  • Aanlegsteiger voor wie met de boot zou komen

Inschrijven

Toegang: 50,00 EUR (ex 21% btw). Schrijf tijdig in – aantal plaatsen is beperkt.

Voornaam*

Naam*

Bedrijf*

E-mail*

Straat + nr (facturatieadres)

Postcode

Gemeente

BTW-nr

Stel zelf je vraag over AI

We voorzien ruim de tijd voor vragen uit het publiek. Heb je een specifieke vraag over taal, copywriting of communicatie en AI? Stel ze hier. Wij leggen ze op de conferentie voor aan de AI-experts tijdens de vragenronde.

Over Scriptorij

Scriptorij is opgericht in 2004 door Bavo Van Landeghem. Van bij de start was de focus duidelijk: copywriting. Hoe slaag je erin om met geschreven tekst je lezer in beweging te brengen? En een sterk – verbaal – merk te bouwen?

Maar het bleef niet bij woorden, ook daden. Zo volgden er sinds 2013 al bijna 2.000 mensen de training Werve(le)nd Schrijven, waarvoor hij ook het boek schreef ‘9 technieken om je lezer in beweging te brengen’. Intussen ontwikkelde hij een training Speech Schrijven en een gloednieuwe workshop Tone of Voice.

Meer en meer gaat Bavo samen met organisaties op zoek naar hun taal-dna, wat hij omschrijft als verbal branding. Sterke merken zijn verbaal zeer herkenbaar. Samen met copywriters Koen en Petra, copytrainer Serge en een aantal trouwe freelancers timmert hij gestaag aan de weg.