Een werk van lange adem. Zeg dat wel. Maar eindelijk is het zover. Na een grondige renovatie opent het Gentse Wintercircus op 15 maart 2024 opnieuw zijn deuren. Een jaar nadat de openingstentoonstelling het verhaal achter dit gebouw aan de Gentenaars vertelde. Een tentoonstelling waarvoor ons team van copywriters werd ingeschakeld. Wij dachten het format uit en schreven de panelen. Helemaal van nul. Een groot, maar wijs project. Hoe vatten we deze opdracht aan? En wat was het resultaat? 

Onze opdracht                                                             

“Hier is de input. Aan jullie om ze te vertalen in tientallen panelen voor de tentoonstelling van het Wintercircus.” Zo luidde de opdracht van Stad Gent. Een uitdaging. Artikels, boeken, samenvattingen … Aan informatie geen gebrek. Maar hoe pakten we deze opdracht nu aan?

Wel, door een strakke strategie uit te denken. Een structuur.

  • Voorbereiding: starten deden we met de verwerking van een hele hoop input. Bronnen lezen, een tijdlijn opmaken, ons verdiepen in de geschiedenis. En als kers op de taart: het Wintercircus zelf bezoeken. Alles om tot een concreet beeld van het gebouw en zijn verleden te komen.
  • Structuur: een heleboel informatie. Die moesten we organiseren en structureren. Uiteindelijk kozen we voorvijf grote hoofdstukken: Van het Nieuwe Cirkus naar de garage van Mahy, van de opgravingen naar de renovatiewerken. We sluiten af met een blik op de toekomst. Elk onderdeel met een zorgvuldig uitgedacht aantal teksten. Het resultaat kwam op maar liefst 26 grote, zwevende panelen.  Zo ga je van chaos naar orde.
  • En toen: schrijven maar! Stuk per stuk schreven we de panelen uit volgens de regels van de wervelende copykunst. En maakten we de compacte inhoud behapbaar.
wintercircus

Met deze panelen gidsten we de bezoekers door de verschillende ruimtes. Een ontdekkingstocht. Een interactieve show. Want onder die oude lagen stof en achter die gesloten gordijnen, ligt een hoop geschiedenis. En die mocht niet verloren gaan. Met onze copy deden we een verwaarloosd stadsdeel herleven. Want inderdaad: het Wintercircus kent een rijk verleden.

Een duik in de geschiedenis

Een verborgen parel. Midden in de Gentse binnenstad, langs de Lammerstraat. Het Wintercircus was lange tijd een drukbezochte plek. En veranderde wel eens van invulling. Maar hoe vat je nu zo’n 130 jaar aan geschiedenis samen? Door als een trapezist van hoogtepunt naar hoogtepunt te zweven. Starten doen we in 1885. Toen spraken Gentenaars nog van het Nieuwe Cirkus. Een spektakelzaal naar het ontwerp van Emile de Weerdt. Met acrobaten. En olifanten. Een gevestigde waarde in de stad. Tot een fatale brand in 1920 het gebouw bijna volledig verwoestte. Drie jaar later bouwde Ghislain Mahy het complex om tot een garage. Een hellingenstructuur die toeliet om met de wagen helemaal naar boven te rijden? Daar had Mahy aan gedacht. Maar die grondige transformatie deed het oude circusinterieur teniet. Uiteindelijk deed het gebouw nog twintig jaar dienst als opslagplaats voor oldtimers. Om daarna jaren leeg te staan. Stad Gent kocht in 2005 het gebouw met als doel het te renoveren en te integreren in het nieuwe stadsdeel De Krook. In samenwerking met het architectenbureau aNNo, BARO en SUMproject werd het Wintercircus in zijn oude glorie hersteld. Met een moderne toets weliswaar.

Van circus tot technologietempel

Een intense restauratie. Dat was het zeker. Het oude circus werd omgetoverd tot een bruisende ontmoetingsplaats. Oude circuselementen kregen een nieuwe functie. Zo werd de olifantenhelling de nieuwe hoofdingang naar de middenpiste (nu een auditorium), de voormalige smeerputten werden ontmoetingsruimtes, oude paardenstallen vergaderzalen … Een dakterras met zicht op de Gentse skyline, een ondergrondse concertzaal en een indrukwekkende koepel maakten het plaatje af. Het finale resultaat is magisch. Een inspirerende plek. Een plek waar technologie, horeca en creativiteit samenkomen. Een ware technologietempel. Om het gebouw ten volle te benutten, neemt het consortium TENT de uitbating op zich. En dat voor de komende 75 jaar. Maar beginnen doen we bij het begin. Op 15 maart opent het Wintercircus met een eerste evenement: Flanders Technology & Innovation. Komt dat zien!

Copy nodig voor een cultureel project? Groot of klein? From scratch of juist eindredactie? Mail naar Eva. We’ll take it from there.