Dag één: 6 april, 10 uur ‘s ochtends. Ik herinner het me nog goed. Met een gezonde dosis stress maar boordevol goesting: mijn eerste video call met Bavo, mijn stagebegeleider. Van thuis uit natuurlijk want corona was toen al in het land. En jammer genoeg nu nog altijd.

Nooit had ik gedacht dat ik mijn stage zou starten vanuit mijn bureaustoel. Maar dat heeft me niet belet om mijn beste beentje voor te zetten. Een ontzettend boeiende en leerrijke stage heb ik achter de rug, ondanks alles.  

Van eigen stekje, eigen ritme

Een stage vanuit je eigen stekje. Klinkt toch leuk? Dat is het ook, maar 40 dagen op je bureau is wel lang. Want eerlijk gezegd, het is niet makkelijk om op te staan, te ontbijten, 15 treden omhoog te gaan en al op je ‘werk’ te zijn. Maar het hoort erbij, en dan probeer je er het beste van te maken. En dat is ook gelukt.

Want mijn bureau in mijn slaapkamer werd mijn werkplek. Zo een typische werkplek met je pc, een glas water, een kop koffie en een cursusblok om te noteren. O ja, en op mijn computer geïnstalleerd: Zoom en Teams. Want hoe communiceren we beter in deze periode dan met die twee apps?

Elke week had ik minstens één zoom- of teamscall met mijn stagebegeleider. En daar prijs ik me gelukkig voor. Want feedback of een briefing via mail is toch een pak minder aangenaam. Dat Bavo de tijd nam voor mij staat buiten kijf.

Naar werken in de hippe Ontwerppoel

Maar ik mag van geluk spreken, want vanaf week zeven ging ik twee dagen per week in de hippe Ontwerppoel werken. Een poel van verschillende bedrijven waar Scriptorij helemaal vanboven een plaatsje inpalmt. In totaal heb ik daar 6 dagen mogen zijn. Niet veel, maar beter dan niets. Want wat deed me dat deugd! 15 treden thuis naar omhoog werden 40 minuten heerlijk fietsen naar een hip kantoor, perfect ingericht voor copywriters. Plantje hier, plantje daar. Post-it hier post-it daar. Een donkerturquoise tafel om op te werken. Middagpauze met tuintafels op keitjes alsof je in Spanje vertoeft, maar eigenlijk heerlijk rustig midden in Gent zit. Ideaal.

Drie redenen om stage te lopen bij Scriptorij

Maar niet alleen die moderne werkplek, ook de stage op zich was geweldig. Ik geef je drie redenen waarom.

Je komt terecht in een warm team

Ja, dat weet ik ook zonder het team elke dag in levende lijve te zien. Het team is klein, en dat maakt het net zo fijn. Het bestaat eigenlijk maar uit twee vaste werknemers: mijn stagebegeleider en oprichter van Scriptorij, Bavo, en zijn collega Petra. Ook zij gaf me regelmatig feedback en hielp me opdrachten uitleggen. Nooit kreeg ik het gevoel dat ik te veel vragen stelde of dat ik in de weg stond (figuurlijk dan ;-)).

Je krijgt het gevoel dat je iets bijdraagt

Vaak hoor je van stagiaires dat ze de overgebleven taakjes krijgen. Wel ik moet eerlijk zeggen; dat is bij Scriptorij absoluut niet het geval. De taken die je krijgt zijn volwaardig en dragen bij tot het functioneren van het bedrijf.

Je krijgt een gevarieerd takenpakket

De taken zijn bovendien gevarieerd. En dat is denk ik een heel belangrijke. Want niemand wil een eentonige stage met elke dag dezelfde opdrachten. Daar leer je amper iets uit. Hoe meer variatie in je taken, hoe meer bevestiging je krijgt dat je daadwerkelijk iets bijdraagt. Mijn gevarieerd takenpakket bij Scriptorij bestond in elk geval uit:

 • Revisie
  • Onderzoeksanalyse
  • Tone of voice analyse
  • Spreektalig uitschrijven van onderzoeken
  • Creatief schrijven: blogberichten
  • Interviews afnemen
  • Transcriptie

Genoeg redenen dus waarom een stage bij Scriptorij aan te raden is. Een ding is zeker: ik ben ontzettend dankbaar voor wat ik geleerd heb en de manier waarop. Ik had me geen betere stageplaats kunnen bedenken. Een heel dikke merci, Bavo!