Een presentatie, een tussenkomst in een vergadering, een voorstel lanceren, … we staan vaker voor een groep dan we denken. En of het nu voor 5 mensen of 100 mensen is. Je wil dat je verhaal gehoord wordt. En overkomt zoals jij het in gedachten had. En dan pas je toch gewoon de basics van een goede speech toe? ‘Lieve collega’s, I have a dream!’

We spreken aan 130 woorden per minuut. Een minuut is exact de tijd die je krijgt om iemand te overtuigen om samen te werken. Of om te zeggen wat je doet. En dan moet het maar 1 ding doen: boenk erop zijn. Van je eerste zin tot je laatste woord. Daarom is pitchen ook wel een beetje speechen. En omdat woorden nergens zo vluchtig zijn als bij het gesproken woord, vergelijk ik speech schrijven met de 100 meter sprint trekken. Het koninginnennummer in de atletiek.

Ten eerste, blijf in je baan

Ik neem je even mee naar 16 augustus 2009 in het Olympiastadion van Berlijn. Daar staat Usain Bolt in baan 4 aan de start. Opperste concentratie.  En dan, BANG! 9 seconden en 58 hondersten later is hij precies 100 meter verder. By far de snelste man op aarde. Een new world record verschijnt op het scorebord! Hij zet de tijd niet enkel op scherp, hij loopt zijn eigen oude wereldrecord in gruzelementen. Tot vandaag liep niemand ooit sneller.

Nu, hij liep die wedstrijd niet alleen. Er waren nog 8 andere topsprinters. Elk in zijn eigen baan. 1 rechte van 100 meter lang, 122 centimeter breed. En wie uit zijn baan loopt, telt niet meer mee.

Wat is nu de link met speechen en schrijven, denk je?

Wie een pitch schrijft, kiest een baan, een structuur, en die hou je vast. Want het is je houvast voor jou en je luisteraar. Dus ook als je een presentatie of tussenkomst op een vergadering geeft, blijf in je baan.

Hoe zou een mogelijke structuur in je mondelinge tussenkomst tijdens een vergadering er kunnen uitzien? Trek de aandacht. Met een probleem, een behoefte. En maak het probleem zo groot dat het ook een beetje het probleem wordt van de anderen. Maak dan de brug met de oplossing. Jouw oplossing. Creëer innerlijke ja-momenten. En ga dan over tot de actie.

Dit is maar een mogelijke structuur om in je baan te blijven. En vooral: je punt te maken. Structuur, structuur, structuur! Wie voor een groep staat denkt beter op voorhand goed na over een ijzersterke structuur. En de gelegenheden en topics zijn eindeloos:

  • Roger gaat op pensioen bij een dakbedekkersbedrijf
  • Telecomoperator lanceert een nieuw product
  • Moderator praat de sprekers aan elkaar op een congres
  • Tussenkomt op een overleg met je collega’s
  • Gesprek aan de koffiemachine over een nieuw project dat je wil lanceren

Wist je dat? In de Scriptorij workshop Speech schrijven ontdek je nog 5 mogelijke structuren. Zo kan je om het even welk topic in om het welke gelegenheid inpassen in die structuur.

Ten tweede, Start & stop

Usain Bolt had in het Olympiastadion in Berlijn een startsnelheid van 0,147 meter per seconde. Als hij onder de honderste van een seconde zou starten, dan was het een valse start. Gediskwalificeerd.  En was er nooit sprake van een wereldrecord. Van sommige dingen krijg je er maar eentje. Zoals je eerste indruk. En die moet blijven hangen. Weinig dingen maken zoveel indruk als je eerste indruk. Je eerste zin, je eerste woord.

Hoe dan? Een persoonlijk verhaal vertellen kan een goede eerste indruk zijn. Maar weet ook: er is een volwassen manier om te beginnen met ‘er was eens …’ . En een anekdote – hoe kort ook – heeft enkele essentiële elementen om over te komen. Of ga verrassen, begin met een weetje, stel een vraag.

En op het einde? Laat een zaadje achter. Laat de luisteraar iets doen, nadenken over iets, of in beweging komen … Je woorden zijn misschien wel vluchtig maar niet vrijblijvend. On your marks? Neen, make you mark! En maak subtiel nog even de brug met je begin. Zo weet je publiek: deze presentatie is netjes afgerond.

Ten derde, Toeters en bellen

75 000. Zoveel mensen schreeuwden Usain Bolt naar een wereldrecord van 9.58 op de 100 meter sprint. Een uitzinnige menigte. Uitgelaten. Oorverdovend. In een leeg stadion was dit wellicht nooit gelukt. Speechen, pitchen en spreken voor een groep gaan over de toeters en de bellen in je tekst. Het moet niet inhoudelijk goed zitten, het moet ook nog eens goed klinken. ‘When they go low, we go high!’ Haal de technieken van de retorica boven. Een drieslag, herhaling, antithese, metafoor, understatement, … ‘De grondwet is geen vodje papier!’ Verbale trucs om gehoord te worden. Om te blijven hangen. Om doorverteld te worden. En daarover gaat het.

Je wil dat je verhaal hét gespreksonderwerp is op de receptie achteraf. Bij de collega’s na de vergadering.

Sta je dus voor een groep, sta daar dan niet met je mond vol tanden. Maar toon je tanden en verpak je verhaal in een heldere structuur, trek de aandacht en laat het ook gewoon goed klinken. You’ll see, je collega’s zullen niet enkel blijven luisteren. Maar ook nog eens doen wat je vraagt. Niets van ‘I have a dream’ wel van ‘I have a point and gonna tell you!’

Een tussenkomst bij een presentatie, een lezing voor een groep of kort woordje aan je team? We spreken meer hardop voor een groep dan we denken. En dan haal je toch gewoon de technieken van een goede speech boven.

Volg de workshop Speech schrijven en ontdek hoe jij je publiek geboeid kan laten luisteren naar wat je te vertellen hebt.