Twijfelen is gezond. Daar is iedereen het over eens. Zeker voor de kritisch ingestelde mens in jou. Maar in een commerciële of puur informatieve tekst? Neen, daarin schrap je best alle twijfelwoorden.
Allemaal? Ja, tenzij je ze bewust gebruikt. Zoals Carlsberg: ‘Probably the best beer in the world’. Of als je zoals de Engelsen een ironisch toontje wil aanslaan: ‘I have been feeling rather poor lately’ (Ik zit in een diepe depressie). ‘The movie? Not too bad!’ (de beste film die ik ooit gezien heb).
Waarom twijfelwoorden bannen?
Twijfelwoorden creëren twijfel bij de lezer
Stel je wil een auto kopen en de verkoper zegt: Hij kost ongeveer 20.000 euro. Of: Wellicht kom je met 20.000 euro wel toe. Of nog: Het lijkt erop dat de motor waarschijnlijk een goede acht jaar zal meegaan. Dan loop je toch meteen weg. Vaagheid gaat in tegen alle regels van effectieve copy: duidelijkheid, precisie en concreetheid.
Twijfelwoorden maken zinnen onnodig lang
‘Als zou blijken dat je driemaal het juiste antwoord hebt ingegeven, kan je eigenlijk ongeveer drie uur later je prijs in ontvangst nemen.’ Moet je bovenstaande zin tweemaal herlezen? Je bent niet de enige. Een overdaad aan twijfelwoorden maakt je zinnen langer en complexer. En dat is niet goed voor de leesbaarheid. Want elk onderzoek bevestigt: korte zinnen lezen vlotter dan lange.
Het meest verradelijke twijfelwoord (dat je niet herkent als twijfelwoord)
Over welk woord hebben we het? ‘Kunnen’ uiteraard. Het is alomtegenwoordig. Zoals in:
- Je kunt ons elke dag bereiken tussen 9 en 17 uur.
- Je kunt het best voor de all-in formule kiezen.
- Met deze nieuwe versie kan je in 1 uur 500 m2 gras maaien.
Wat is het probleem met ‘kunnen’? Het zaait (onbewust) twijfel. Neem die laatste zin. Je denkt: als alle omstandigheden mee zitten, is 500 m2 mogelijk. Maar het is niet zeker. Dus ga ik er best vanuit dat 300 m2 de standaard is.
Of neem de eerste zin. Op zich is dat geen slechte zin. Maar toch, je krijgt al gauw de indruk: van 9 tot 17 uur is er wel iemand in de buurt van de telefoon. Maar of ze dan opnemen? Dat is niet 100% zeker.
Zeg daarom beter:
- Contacteer ons elke dag tussen 9 en 17 uur.
- Je kiest best voor de all-in formule.
- Met de nieuwe versie maait u in één uur 500 m2 gras.
Hoe twijfelwoorden vermijden?
Als je praat, gebruik je continu twijfelwoorden. Let er maar eens op bij een volgend gesprek. Daarom: laat de woorden en zinnen maar stromen als je de eerste versie van een tekst schrijft. En wees niet te streng voor twijfelwoorden.
Doe dat wel als je nadien schaaft, schrapt en aanscherpt. Kijk uit voor twijfelwoorden en vraag je af of ze nodig zijn. Schrap ze en herschrijf je zin. Je zal zien: je teksten worden er veel overtuigender door.
Checklijst twijfelwoorden
Vermijden
- Misschien
- Waarschijnlijk
- Wellicht
- Eigenlijk
- Eventueel
- Mogelijk
- Enigszins
Speciale aandacht voor
- Kunnen
Te checken
- Mogen (als hulpwerkwoord)
- Willen (als hulpwerkwoord)
- Proberen
- Zouden
- Lijken
- Bijna
- Ongeveer
- Praktisch (alle)
- Nogal
- Redelijk (bijwoord, als in: redelijk groot)
- Relatief (bijwoord, als in: relatief groot)
- Soms
- Sommige
- Meestal
- Weleens
- Denken
- Menen
- De meeste
- Toch?
- Nietwaar?
- Vrijblijvend
- Mocht je …
- In principe
Twijfel je nog?