Content creëren moet alsmaar sneller gaan. Socialmediapost hier, extra blogartikel daar. Maar hoe houd je dat aan, zonder middelmatige teksten af te leveren?
Met AI.
“Maar zo goed schrijven ChatGPT, Gemini en CoPilot nu toch niet?” Nee, klopt. Bij de meeste mensen komen er middelmatige teksten uit. Maar de meeste mensen hebben ook maar middelmatige kennis van AI-tools zoals ChatGPT.
Wil jij waardevolle teksten halen uit ChatGPT? Teksten in jouw schrijfstijl, aangepast aan jouw merk, sector en doelpubliek? In deze dagopleiding ontdek je hoe.
Na deze dag begrijp je hoe zo’n AI-tool werkt, hoe je ChatGPT kan ‘primen’, hoe je degelijke prompts schrijft en hoe je ze zelf pimpt tot teksten die zo online of in print kunnen – want geloof ons vrij: een ervaren menselijke tekstschrijver blijft nodig.
Maak nu van ChatGPT je sidekick en versnel en verbeter je schrijfproces op één dag tijd.
Informatie en inschrijven
Meer weten over de training? Bel op +32 9 277 98 52. Of e-mail naar opleiding@scriptorij.be
Inschrijven? Vul het formulier hiernaast in. Je ontvangt snel je bevestiging en praktische informatie. Je kan bijkomend ook kiezen voor een online persoonlijke feedbacksessie op een later moment.
Wil je graag de volgeboekte opleiding op 20 juni bijwonen? Stuur een mailtje naar Anne en we zetten je op de reservelijst.
Inhoud
- Voordelen
- Programma
- Voor wie
- Getuigenissen
- Wat haal je er uit?
- Je trainer
- Prijs
- Inschrijven
- Incompany opleiding
Voordelen opleiding Schrijven met ChatGPT
- Interactieve dagtraining met praktische tips over schrijven met AI.
- Je leert hoe je eerst moet primen om dan sterke prompts te schrijven.
- Je werkt niet op fictieve voorbeelden maar aan je eigen teksten. Je gaat naar huis met teksten die meteen bruikbaar zijn.
- In kleine groep, dus veel ruimte voor persoonlijke feedback.
- Handige mini-gids voor elke cursist.
- Enthousiast gebracht door een ervaren copywriter.
- Zowel in open aanbod als incompany trainingen beschikbaar.
Programma opleiding Schrijven met ChatGPT
1/ Wat is AI? Hoe werkt ChatGPT?
Je moet in grote lijnen weten hoe iets werkt, voor je er deftige resultaten mee haalt. Daarom krijg je eerst een crash course artificiële intelligentie, met onder andere:
- Wat is AI?
- AI zit in meer dan je denkt
- Hoe werken large language models?
- Wat zijn neurale netwerken?
- Belangrijk om te weten: biases, vragen rond auteursrecht en de ecologische impact
2/ ‘Priming, prompting & pimping’
Je krijgt een concreet stappenplan om doeltreffende teksten uit ChatGPT te halen – niet één keer, maar keer op keer. Je ontdekt welke input een large language model (LLM) van jou nodig heeft en hoe je de AI-chatbot zichzelf kan laten bijsturen.
- Je leert om je LLM eerst een rol te geven. Zodat die goed weet vanuit welke rol en expertise hij suggesties moet geven.
- Vervolgens leer je prompts schrijven. De kwaliteit van je prompt is recht evenredig met het antwoord dat volgt.
- Na het primen en prompten is je tekst voor 80 procent af. Hopelijk. De laatste kersen zet jij op de tekst. Zo is je tekst helemaal klaar!
Met als resultaat: een goed gestructureerde, vlot leesbare tekst. Mijlenver van wat je een dag eerder uit ChatGPT haalde.
3/ In enkele kliks naar andere formats, doelgroepen en beelden
Je hebt nu een basistekst. Maar what’s next? Zo kan je ChatGPT vragen om deze tekst om te zetten naar …
- Teaser in de nieuwsbrief
- Tweet
- Facebook-post
- Persbericht
- …
Of om je tekst te herwerken naar een andere doelgroep, zoals:
- Jongeren
- Ouders
- Leerkrachten
- Beleidswerkers
- …
Hoe leer je om vanuit ChatGPT afgeleiden te genereren die vertrekken vanuit dezelfde basistekst? Wat varieert is communicatiedoel, communicatiedrager en publiek. Ook hier krijg je het prompting in de vingers, en verfijn je nadien. Je merkt: de basics van copy heb je écht wel nodig om je tekst te finaliseren.
Heb je ook een foto of illustratie nodig? Wees gerust, we tonen je hoe je een beeld genereert bij je tekst, in de juiste stijl. Nog enkele variaties nodig van titels, CTA’s of metaforen? We zetten je op weg.
Dus in de namiddag werken we je tekst volledig af: met copy, beeld en alle afgeleiden erbij.
4/ Custom instructions
We sluiten de dag af met custom instructions. Zo leer je hoe je niet elke keer ChatGPT moet primen om aan een schrijfopdracht te beginnen. Of hoe je bepaalde AI-prompts er op voorhand al kan insteken. Zeker als het gaat over enkele basics van copy en tone of voice.
Je merkt hier ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister‘, want je hebt maar een beperkte set van tekens om custom instructions in te voeren.
Zo heb je de dag nadien ook nog een tool waaraan je niet alles telkens opnieuw aan hoeft te vertellen.
We kunnen veel, maar niet alles …
AI-tools zoals ChatGPT kunnen veel verschillende dingen. Deze dag focust op werve(le)nd schrijven samen met AI. Wat dus bewust niet aan bod komt:
- Gepersonaliseerde chatbots maken
- Audiotranscriptie
- Creatief schrijven, zoals voor romans, poëzie, scenario’s enz.
- Programmeren
- …
Kennis over de basics van copy is meegenomen. Waarom? Omdat je aan de ene kant het resultaat uit ChatGPT talig moet evalueren, en je tegelijk zelf ook wilt aanpassen en verfijnen. Om je tekst helemaal af te maken.
Voor wie?
De opleiding Schrijven met ChatGPT is voor jou als je de basics van copy kent en graag je schrijfproces wil versnellen en verbeteren met AI-tools zoals ChatGPT:
- Lange (beleids)teksten samenvatten
- Teksten nalezen
- Social-media-posts schrijven
- Persberichten schrijven
- …
Voorkennis? Het is handig als je vooraf de opleiding werve(le)nd schrijven gevolgd hebt (dat kan ook online). Of als je al enkele jaren ervaring hebt als copywriter/tekstschrijver.
We gebruiken de 9 basistechnieken van copywriting om onze teksten samen met ChatGPT te verbeteren. We halen die kort aan, want het zijn nog altijd mensen die de laatste finesses zullen aanbrengen.
Je hebt geen voorkennis nodig van AI of ChatGPT – daar praten we je snel in bij.
Je moet wel al een account hebben op de gratis versie van ChatGPT, zodat we de dag zelf meteen aan de slag kunnen.
Getuigenissen
“Je krijgt heel veel praktische tips waardoor ik na de opleiding meteen aan de slag kon. Ook de checklist en het Excel document met de prompts maken de opleiding enorm toepasbaar. En een verrijking om te leren hoe ChatGPT te personaliseren of je eigen GPT’s te maken.”
Amber Hoste – Fantastic
“ChatGPT, een leuke en handige sidekick die je ideeën en aanzetjes geeft. Tijdens de workshop leer je communiceren met die artificiële collega om zo tijd te winnen en inspiratie te vergaren. Bovendien, en dat is wel een opsteker, wordt duidelijk dat je als tekstschrijver nog lang geen uitgestorven soort bent.”
Trees Tresinie – RENTREE
“Het boekje over AI heeft me alvast ontzettend geholpen om van start te gaan met chat GPT! Precies wat ik nodig had. Ben positief verrast over de resultaten. Wie straf is in briefings geven, kan hier echt wel voordeel uit halen.”
Kim Buggenhout – Freelance
Wat haal je er uit?
Op het einde van de training Schrijven met ChatGPT …
- kan je vertellen wat AI is, wat het niet is en wat de ethische bezwaren zijn
- weet je voor welke taken je ChatGPT best inzet – en voor welke beter niet
- kan je ChatGPT primen en zelf sterke AI-prompts schrijven
- heb je veel minder een writer’s block omdat ChatGPT je schrijfproces in gang steekt
- haal je enkel nog sterke teksten uit ChatGPT
- weet je hoe je teksten genereert die meteen bruikbaar zijn voor jouw merk, sector en doelgroep
- weet je hoe je ChatGPT traint in de tone of voice van je merk of klant
- ga je naar huis met teksten die je al van je to-dolijstje kan schrappen voor de volgende dag
- heb je een concreet stappenplan om keer op keer waardevolle teksten te halen uit ChatGPT
- heb je goesting om aan een volgende schrijftaak te beginnen, met je sidekick ChatGPT
Je trainer
Liesa Carton heeft 10 jaar ervaring als (conversie)copywriter. Ze is hoofdredacteur van watwat.be, de infosite voor jongeren in Vlaanderen en Brussel. En ze bracht al ettelijke uren door op ChatGPT – die jij nu niet meer hoeft door te brengen. Voor Scriptorij geeft ze als ervaren copywriter de training Schrijven met ChatGPT.
Ook Yves Peirsman geeft deze training voor Scriptorij. Hij heeft twintig jaar ervaring in de taaltechnologie. Na zijn studies Germaanse Talen aan de KU Leuven volgde hij een MSc in Speech & Language Processing aan de University of Edinburgh (VK). Hij behaalde een doctoraat in computerlinguïstiek aan de KU Leuven en was een tijd post-doctoraal onderzoeker in natural language processing (NLP) aan Stanford University (VS). Nadat hij in 2011 de overstap maakte naar de bedrijfswereld werkte hij als taaltechnoloog bij Textkernel in Nederland en Wolters Kluwer in België. In 2014 richtte hij zijn eigen consultancy-bedrijf NLP Town op, dat andere bedrijven helpt NLP-software te ontwikkelen.
Prijs
PRIJS: 545,00 euro (exclusief 21% btw) van 09u tot 16.30u (+ Q&A)
Inbegrepen:
- Minigids om zelf teksten te schrijven met ChatGPT
- Stijlvol A5 Moleskine notablokje
- Uniek certificaat
- Lekkere vegetarische lunch
- Drankjes, koffie/thee/water
- Makkelijk bereikbaar! Op wandelafstand van station Gent-Sint-Pieters in inspirerende locatie.
Inschrijven
Schrijf je in via het formulier links of onderaan (voor mobiel internetten). Dit zijn de algemene inschrijvingsvoorwaarden.
Incompany training Schrijven met ChatGPT
Interesse om de workshop ‘Schrijven met ChatGPT’ incompany te organiseren? Neem contact op en we werken op maat een voorstel uit.